sâmbătă, 29 martie 2008

cel mai frumos poem de dragoste contemporan


constelaţie

dan sociu


spui că nu eşti
făcută din dragoste
atunci de unde
atâta dragoste în tine


spui că nu te-au vrut
ai tăi
te vreau
eu

(din volumul "VIV" apărut în colecţia de poezie underground "no name")


Dan Sociu s-a născut la Botoşani pe 20 mai 1978. A debutat în 2002 cu volumul "borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână", pentru care a primit Premiul pentru Debut "Mihai Eminescu". A urmat, în 2004, "fratele paduche". Volumul "cântece eXcesive", publicat în 2005 la Cartea Romaneasca, a fost desemnat de Uniunea Scriitorilor din Romania cea mai bună carte de poezie a anului(pentru prima dată s-a acordat acest premiu unui scriitor ne-membru al U.S.R.). Recent a apărut la Polirom cartea "Dragostea e un câine venit din iad": 61 de poeme de Charles Bukowski, a caror traducere este semnată de Sociu.



La începutul lunii februarie i-am trimis un mail cu câteva poeme lui Dan Sociu să văd p părere sincera din partea unui scriitor prezent deja în manualele şcolare. Răspunsul primit după două zile a fost sincer şi plin de sfaturi (critica e constructivă , lauda destructivă):


Fri, 8 Feb 2008 03:59:48 -0800 (PST)
"dan sociu" dansociu@yahoo.com

Salut Bogdan!
Ce pot să-ţi zic e că deocamdată nu pot să-ti zic mare lucru despre textele tale, nu e încă nimic personalizat, autentic în ele. Eşti într-o fază mimetică, numai că ţi-ai luat ca modele de imitat o poezie modernistă desuetă. încearcă să citeşti cît mai multă poezie contemporană şi cît mai mulţi poeţi mari (nu numai contemporani) şi încearcă să scapi de fetişuri poetice gen " ochii priveau în nefiinţă", schimbă-ţi vocabularul, urmăreşte imaginile care te impresionează pe tine, care au legatură cu eul tău adevărat.
Toate cele bune, sper sa mai vorbim,
Dan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu