miercuri, 13 august 2008

Osetia de Sud - Kosovo-ul de la Marea Neagra

11 august:
-armata georgiana se retrage din osetia de sud
-rusia ocupa orasul gori

12 august:
-rusia continua focul de arme, atat in regiunea separatista cat si in status suveran georgia.

pe ce a mizat georgia in acest conflict, nu ne putem da seama. la un moment dat georgia avea 2000 de soldati in iraq fiind a patra putere militara pe acel front.in plus instructori militari si soldati americani au stationat si inca stationeaza in georgia. iar georgia este tranzitata de conductele de petrol si gaze naturale dinspre marea caspica (azerbaijan). poate ca aceste elemente l-au facut pe saakasvili sa creada ca in caz de agresiune din partea rusiei va interveni s.u.a.. nu a fost asa, in momentul de fata alterarea relatiei rusia-s.u.a. ar fi nu doar reluarea razboiului rece (de data aceasta in caucaz) ci disparitia de pe harta politica a lumii a catorva state.

prin aceasta interventia armata, rusia nu a demonstrat mai nimic: europa inca este dependenta de gazele rusesti; armata este pregatita pentru interventia in oreice moment; nu poti iesi prea usor din sfera de influenta ruseasca pentru a accede la democratie originala.
imi este greu sa ma gandesc la altceva: in 1944 trupele rusesti au intrat in romania si au "eliberat-o"; s-au retras apoi in 1958 dar li s-a simtit rasuflarea in ceafa pana in decembrie'89. in acest caz, la ce ne putem astepta in privinta viitorului georgiei?


pe 12 august, dupa 5 zile de la inceperea conflictului militar rusia - georgia, bilantul numara peste 2.000 de victime civile si 30.000 de refugiati, cateva avioane militare rusesti doborate si thinvali (capitala osetiei de sud) distrusa in totalitate ;un cameraman olandez si un reporter georgian au murit în raidul care a vizat gori.


ca o stire de ultima ora, acest conflict alimenteaza alte regiuni (separatiste) aflate in situatii asemanatoare: oficialii din transnistria anunta ruperea legaturii cu republica moldova in urma refuzarii chisinaului de a lua o pozitie in legtura cu situatia georgiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu