vineri, 8 august 2008

UN NOU CONFLICT ARMAT : Rusia ataca Georgia

o stire de ultima ora: aviatia ruseasca bombardeaza capitala statului Georgia dupa ce armata georgiana a ocupat 8 sate din Osetia de Sud; Rusia, inca o supe-putere politica si militara ce isi permite aproape orice, in timp ce Georgia este un stat mic, iesit din sfera de influenta ruseasca, cu orientare democrtica si aspiratii la NATO;

RAZBOI IN CAUCAZ

conflictul a pornit noaptea trecuta (7-8 august) cand aviatia georgiana a bombardat diferite locatii; oficialii rusi raporteaza victime in randul civililor si soldatilor.

presedintele rus, Dimitri Medvev a convocat convocat Consiliul National de Securitate pentru a discuta despre situatia din Osetia de Sud, iar premierul Vladimir Putin a declarat ca actiunea din seara trecuta nu va ramane fara raspuns; in replica, George W. Bush cere rusilor incetarea imediata a ostilitatilor; la fel si presedintele georgian, Saakasvili, dar in acelasi timp, cere mobilizarea totala a armatei georgiene.

aviatia rusa a bombardat orasele georgiene Gori si Kareli.

Oficialii din Georgia sustin ca au intervenit in republica separatista Osetia de sud pentru a restabili ordinea constitutionala in regiune, in timp ce Rusia sprijina separatistii si doresc autonomie si autoguvernare pentru republica Osetia de Sud, care din punct de vedere juridic (si conform drepturilor internationale) apartine de statul Georgia (la fel ca si regiunea Abhazia). Osetia de sud este sprijinita de Rusia, care a intervenit cu investitii in infrastructura, dorind ca dupa autonomie republica sa se uneasca cu Osetia de Sud.

conflictul dintre Georgia si Rusia pe tema Osetiei de Sud a atins un punct maxim odata cu razboiul civil dintre anii 1991-1992, soldat cu peste 300 de victime. conflictele au continuat si in anii: 2004, 2006.

de remarcat ca Ucraina, Georgia si Azerbaijan coopereaza impotriva influentei rusesti.
......................................................................................................................................................
conflictul ia o noua intorsura din moment ce 50 de tancuri rusesti au ocupat capitala Osetiei de Sud (o regiune cu putin peste 3.000 kmp si 70.000 de locuitori) si a intervenit si infanteria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu